Rapporten ‘Uddannelse til indsatte’
Tilgå rapporten Uddannelse til indsatte her
Rapporten omhandler indsattes uddannelsesmuligheder og baserer sig på 41 interviews og 1730 spørgeskemabesvarelser på tværs af 29 af kriminalforsorgens matrikler i 2022. Dette svarer til cirka 40 % af alle indsatte, hvilket gør undersøgelsen til den største af sin slags i over et årti.
Uddannelse til indsatte kan være med til at nedbringe tilbagefald til kriminalitet. Dog bliver de indsatte sjældent hørt i debatten om deres uddannelsesforhold og -muligheder. Det gør vi om på med rapporten Uddannelse til indsatte, da vi tror på, at deres erfaringer, tanker og ønsker er væsentlige bidrag til debatten.
I forlængelse af undersøgelsen har vi også udarbejdet en række anbefalinger, som kan læses i kataloget Bedre uddannelse til indsatte.
Lancering af rapporten ‘Uddannelse til indsatte’
25. maj, kl. 14-17
KoncertKirken, Blågårdsplads 6A, 2200 Kbh N
Tænketanken Perspektiv inviterer til lancering af rapporten Uddannelse til indsatte. Kom med til en eftermiddag, hvor vi sætter fokus på indsattes oplevelser og perspektiver på uddannelse og få fingre i vores nye tal, analyser og anbefalinger. Rapporten baserer sig på den største undersøgelse i over et årti om indsattes uddannelsesmuligheder.
Perspektiv i P1 Morgen
P1 Morgen inviterede Perspektiv ind for at fortælle om AMU-kurser og uddannelsesmuligheder i fængsler i den 12. maj 2023. Det lød blandt andet sådan her:
"Der er jo rigtig mange (indsatte, red.), der faktisk gerne vil noget positivt med deres liv. De vil gerne have de her kurser, der er adgangsgivende til forandring, om det så er arbejde eller videre studie. Det understreger jo også et behov for generelt flere uddannelsesmuligheder, som netop kan være adgangsgivende til arbejde efter løsladelse"
- Sofie Amalie Poulsen, projektleder i Tænketanken Perspektiv
Hør lydklippet her
Nordisk Samarbejdsråd for Kriminologi: Forskningsseminar
8.-10. maj 2023 deltager Tænketanken Perspektiv i forskningsseminaret The future of punishment: Reducing recidivism and promoting societal integration?
Seminaret er arrangeret af Nordisk Samarbejdsråd for Kriminologi og finder steder i Hämeenlinna, Finland.
Perspektivs holder oplægget Access and barriers to education: The voices of incarcerated people in Danish prison and jails.
Perspektiv i Information
Tænk hvis vi kunne slå to fluer med et smæk: Mere faglært arbejdskraft og en hjælpende hånd til at leve kriminalitetsfrie liv. 77 % af indsatte, som ikke er i uddannelse, ønsker at tage en uddannelse. Heriblandt er erhvervsuddannelser den mest efterspurgte uddannelse. De oplever desværre, at manglen på udbud af netop erhvervsuddannelser er en kæmpe udfordring.
Vi har talt med Dagbladet Information om de udfordringer indsatte står over for, hvis de vil tage en erhvervsuddannelse i de danske fængsler og arrester i Lise Richters artikel Mens der mangler faglærte, får færre indsatte en erhvervsuddannelse (30. januar 2023).
Fængselslivet indefra: Mød en indsat, en fængselslærer og en socialrådgiver
Er du nysgerrig på hverdagen bag murene? Så kom og hør en indsat og en lærer og en socialrådgiver fortælle om deres oplevelser og arbejdsliv i et fængsel. De kommer rundt om temaer som undervisning til indsatte, relationsarbejde og andre resocialiserende indsatser. Arrangementet sker i samarbejde med Lærerstuderendes Råd Aarhus Campus C, Lærerstuderendes Landskreds Aarhus og Socialrådgiverstuderendes Råd Aarhus.
Det sker d. 15. november på VIA Campus C, Aarhus, C2.41
kl. 16.30 - 17.30 med oplæg ved en indsat og en fængselslærer
kl. 17.30 - 18.30 med oplæg ved en indsat og en socialrådgiver
Temaaften: Hvordan er det at tage uddannelse i et fængsel?
24.03.2022
Kom med til temaaften om uddannelse i de danske fængsler, arresthuse og pensioner.
En tidligere indsat vil fortælle om sin oplevelse af uddannelse underafsoning. Bagefter vil han indgå i en samtale med Perspektivs forperson Mads Hareskov Jørgensen og forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammensltuning Alma Tynell om, hvordan uddannelse i fængsler overlapper med og adskiller sig fra uddannelse uden for murene. De vil desuden diskutere, hvordan elev- og studenterorganisationer kan inddrage disse perspektiver i arbejdet med repræsentation af elever og studerende. Deltager er meget velkomne til at byde ind i debatten! Det sker d. 24. marts 2022, Vibevej 31 4., 2400 København NV.
Indsatte støder på en mur, når de vil ud af kriminalitet
09.10.2021
Perspektivs forperson, Mads Hareskov Jørgensen, beskriver hvorfor opprioritering af uddannelse til indsatte er vigtigt og nyttigt i et debatindlæg i Politiken.
”Vi håber, at politikerne stopper op og stiller de centrale spørgsmål om, hvad vores fængsler og arresthuse egentlig skal. De må ikke glemme langsigtede prioriteringer, såsom uddannelse til indsatte, der kan reducere tilbagefald til kriminalitet betragteligt.”
Notat: Forhandlinger om kriminalforsorgens økonomi
29.09.2021
Vigtige forhandlinger om kriminalforsorgens økonomi er i gang nu!
Antallet af indsatte i uddannelse er halveret på bare 4 år. Det er til trods for at uddannelse under afsoning er med til at øge beskæftigelsesgraden efter løsladelse og reducere risiko for recidiv.
Derfor har Tænketanken Perspektiv udviklet et notat med anbefalinger til, hvordan indsattes adgang til uddannelse kan styrkes.
TV2: Funktionsnedsættelse er en hindring for uddannelse
16.09.2021
1 ud af 3 studerende med funktionsvariation kan ikke tage deres drømmeuddannelse pga. deres handicap.
Det er et problem og institutionel diskrimination. Uddannelsesinstitutioner mangler procedurer for optag af denne gruppe af studerende.
Hør vores forperson Mads Hareskov påpege problemet i TV2 Øst her!